HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air. Een luchtreiniger HEPA is een luchtreiniger met een HEPA-filter. Een dergelijk filter kan maar liefst 99,97 procent van de fijnstof uit de lucht verwijderen, mits deze minimaal 0,3 micrometer groot zijn. Dit formaat staat bekend als MPPS: Most Penetrating Particle Size. Dit zijn dus de meest lastig filterbare stofdeeltjes. Een HEPA-filter heeft hier weinig moeite mee, en is hier zelfs speciaal voor gemaakt! Dat is ook de reden dat HEPA-filters zo populair zijn.
Bekijk alle luchtreinigers (vanaf €29,95):
Luchtreinigers met HEPA filter
Een HEPA-filter verminder en verwijdert zwevende deeltjes. Denk hierbij aan fijnstof, pollen, pluisjes, huidschilfers (van huisdiren), rookdeeltjes en zelfs roet. Er is geen enkel filter-systeem dat net zo effectief is als een HEPA-filter.
Het HEPA-filter is al vrij oud. Het werd in de jaren 40 ontwikkeld om de verspreiding van radioactief afval te voorkomen. In de jaren 50 werd het filter commercieel beschikbaar (vrij te koop). Inmiddels is HEPA een beschermde handelsnaam. Een filter moet dus aan strenge eisen voldoen om een HEPA-filter te mogen worden genoemd. HEPA-filter worden niet alleen gebruikt in luchtreinigers, maar ook in de luchtfilters van je auto en in quarantaine-afdelingen van ziekenhuizen. Ook voor het filteren van allergene stoffen uit je lucht is een HEPA-filter zeer effectief.
Er zijn veel luchtreinigers die beschikken over een HEPA-filter. Dit is ook logisch, want HEPA-filters staan bekend als de meest effectieve filters die er zijn. In combinatie met een ionisator kan een luchtreiniger met HEPA-filter extra effectief zijn in het reinigen van de (binnen)lucht.
Hoe werkt een HEPA-filter?
In een luchtreiniger met een HEPA-filter zit een ventilator. Deze zorgt ervoor dat de lucht beweegt. Aan de ene kant wordt de lucht dankzij deze ventilator het filter ingezogen, aan de andere kant wordt de lucht het filter uitgeblazen. Zo wordt de lucht langs het filter gedwongen, waardoor fijnstof en kleine deeltjes in het filter blijven hangen. Zo komt de lucht er schoner uit dan deze er in ging.
Regelmatig vervangen
Doordat vuil en stofdeeltjes door het HEPA-filter worden “opgevangen”, moet deze goed onderhouden worden en zelfs regelmatig vervangen worden. Op een gegeven moment raakt het filter namelijk vol, en kan deze niet meer goed functioneren. Het is daarom heel belangrijk dat deze op tijd vervangen wordt. Zo weet je zeker dat het vuil uit je filter niet weer opnieuw je huis wordt ingeblazen. Een HEPA-filter is gelukkig niet heel duur, en het is daarom geen probleem om deze regelmatig te vervangen.
HEPA-filter in combinatie met ionisator
Veel luchtreinigers beschikken over zowel een filter als een ionisator. Het filter vangt de stofdeeltjes op en de ionisator voegt negatieve ionen toe aan de schone lucht. Deze ionen zorgen voor het frisse gevoel en de frisse geur die je ook krijgt als je een wandeling maakt in de natuur of op het strand. Negatieve ionen reinigen de lucht om zich heen door vuil naar zich toe te trekken en te neutraliseren.
Uit onderzoek is zelfs gebleven dat negatieve ionen goed werken als een antidepressivum. Veel mensen voelen zich beter als er recentelijk een onweersbui is geweest. Dit komt doordat de lucht dan vol hangt met negatieve ionen. Het mooie is dat ionen geen bijwerkingen hebben. Een andere studie wees uit dat er veel vaker ziektedagen worden opgenomen door mensen die in een ruimte zonder ionisator werken. Een ionisator op kantoor zorgt er dus voor dat (jij en) je werknemers veel gezonder zijn. Zo zullen ze zich minder vaak ziek melden, wat jou als bedrijf weer behoorlijk wat geld bespaart.